MBTI Pohdiskelua

Pohdiskelua ja käytännön vinkkejä ihmisten ja sosiaalisten tilanteiden ymmärtämiseen.
grb85
Viestit: 6
Liittynyt: 31.05.2015 18:20
Paikkakunta: tre
Viesti:

MBTI Pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja grb85 » 01.06.2015 09:50

Ollessani ~17v ikäinen havaitsin että itsestäni löytyy kaksi eri puolta, tunne sekä järki. Tuohon aikaan kuvittelin että tämä on itsestään tietoiseksi tulemista, osa vanhenemista sekä asia joka erottaa ihmisen eläimestä.
Törmättyäni MBTI:hin saatan joutua muokkaamaan käsitystystäni: esim. Niels Bohr iNFj
Werner Heisenberg: "I find it difficult that ... a great man like Bohr cannot separate thinking [from] feeling." [Upon meeting Bohr in 1941.]
Elikkä laittaisin xNFx ja xSTx vastakkain xNTx xSFx kanssa, eli kuinka ristiin sisäinen järkeily menee.

Selvennystä:
NF ja ST
Henkilöt jotka keräävät maailmasta informaatiota tunteen/intuition avulla ja tekevät myös päätöksensä tunnepohjalta tai henkilöt jotka keräävät tietonsa maailmasta tosiasioista ja tekevät päätöksensä myös tosiasoiden kannalta, eivät pystyisi tai tuottaa vähintäänkin vaikeuksia erottaa tunnetta järjestä (tai järkeä tunteesta).

Kun taas toinen porukka NT ja SF kokee jatkuvaa kitkaa pohtiessaan eri ongelmia, esim. NT hankkii tietonsa maailmasta tunteella/intuitiolla ja tekee päätöksensä tarkastelemalla järkiperäisesti/objektiivisesti näitä tunteita (tulosta tulee mutta rankkaa henkisesti :))

En ole loppupelissä perehtynyt kovin yksityiskohtaisesti MBTI:hin. Olenko oikeilla jäljillä?Ymmärtäny termit oikein? Pystyykö esimerkkeihin samaistumaan?
INTJ

Avatar
Overlord
Ylin auktoriteetti
Viestit: 131
Liittynyt: 25.02.2013 16:00
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: MBTI Pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja Overlord » 01.06.2015 22:04

MBTI-luokittelu ei ole se kaikkein selkein ymmärtää. Toinen luokittelujärjestelmä - Big Five - on mielestäni helpompi sisäistää. MBTI ja Big Five myös korreloivat vahvasti keskenään, joten sitä voi käyttää apuna MBTI:n ymmärtämiseen.
Question everything. Learn something. Answer nothing. -Euripides

grb85
Viestit: 6
Liittynyt: 31.05.2015 18:20
Paikkakunta: tre
Viesti:

Re: MBTI Pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja grb85 » 02.06.2015 11:32

Tämän forumin innoittamana tutkinut lisää MBTI:stä ja päivän tiedonkeruun jälkeen olen yllättynyt kuinka pitkälle tuota teoriaa on viety ja kuinka hyvin se pitää paikkansa. Nyt hävettää kuinka peruskamaa oma tietämys tuosta oli. :)
BIG5 mainittu myös muutamaan kertaan muualla, mutta en lähde vielä siihen maailmaan tutustumaan, pitää ensiksi perehtyä MBTI:hin tarkemmin.
INTJ

ENTP

Re: MBTI Pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja ENTP » 13.07.2015 14:14

Tiivistäisin sen näin:
Fi humanistinen (NFP) ja sosiaalinen (SFP) suuntaus
Ti kovan tieteen (NTP) ja byrokratian (STP) suuntaus.

Te on ympäristön resurssien (STJ) ja valjastamisen (NTJ) suuntaus
Fe on huolehtiva emotionaalinen (SFJ) ja sosiaalisesti rakentava (NFJ) suuntaus.

ENTP

Re: MBTI Pohdiskelua

Viesti Kirjoittaja ENTP » 13.07.2015 17:53

MBTI:tä paljon edistyneempi Jungilainen typologia on liettualaisen Aušra Augustinavičiūtėn (ENTP) kehittämä sosioniikka/socionics/socionika. Se ei polveudu MBTI:stä, joskin se on ottanut vaikuteita myöhemmin notaationsa kohdalla huomattavaa siinä on, että j on rationaalinen tyyppi ja p irrationaalinen (eli perseptiivinen). Tällöin INTP on INTj ja ENTP on edelleen ENTp.

Sosioniikan yksi hallitsevista ideoista on jakaa ihmiset nelikenttiin:
Alfa: Nörtit ja kotiemännät. MBTI:n NTP:t ja SFJ:t. He arvostavat maailman ymmärtämistä tieteen keinoin ja antavat yksilön viihtyvyydelle painoarvon. He ovat yksilökeskeisiä ihmisiä ja eivät juuri sekaannu politiikkaan. Nöitä ihmisiä löydät eristyisesti muita huolehtivista ihmisistä (mm. opettajat, lastentarhaopet) ja tiedemiehistä ja pikkuisen teoreettisimmista tai näkemyksen omaavista insinööreistä. He eivät ole kiilailemasssa vaikutusvaltaisiin asemiin. Aikakäsitys: lapsuus.

Beta: Suuret tunteet, draama, säännöt, valloittaminen, järjestelmän ravistelu. Nämä ihmiset ovat MBTI:ssä STP:t ja NFJ:t. Kunnianhimoiset ihmiset, jotka haluavat vaikuttaa yhteiskunnassa ja eivät ole yksilökeskeisiä. Löydät heidät joukosta: politikot, runoilijat yms lyyrikot ja näyttelijät. Aikakäsitys: nuoruus.

Gamma: Asenne on erittäin minäkeskeinen. Nämä ovat MBTI:n NTJ:t ja SFP:t. He valvovat yhteiskunnan yleistä moraalia ja pyrkiä luomaan kestäviä rakennelmia. Saattavat olla pikkaisen vetäytyviä jokapäiväisestä sosiaalisuudesta, mutta ovat tehokkaita verkostujia. He pelaavat sosiaalista peliä taitavasti. Löydät heitä yrittäjistä, politikoista, asiakaspalvelijoista, kirjanpitäjistä jne. Aikakäsitys: aikuisuus.

Delta: He ovat stabiileja ihmisiä. MBTI:ssä nämä ihmiset ovat STJ:t ja NFP:t. He arvostavat käytännöllisyyttä ja ympäristöä sekä hyödyntävät luontoa sitä kunnoittaen. Lisäksi he haluavat ymmärtää toisen ihmisen perspektiivin elämään ja arvostavat omalaatuisia ihmisiä. Aikakäsitys: vanhuus.

On huomioitavaa, että yleensä yksilö saavuttaa täyteen kapasiteettiinsa vasta, kun hänellä on parinaan saman nelikentän vastapuolisko, jotka tukevat toistensa heikkouksia melko tiedostomattomalla tasolla vaivattomasti.

Nelikentän ääripäät eli alfat ja gammat tai betat ja deltat eivät yleensä tule keskenään hyvin toimeen.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija